lauantai 24. marraskuuta 2012

Helmi oppii tavoille

Mitään suuria koulutuksellisia läpimurtoja emme ole tehneet Helmin kanssa. Oikeastaa emme ole opiskelleet juuri mitään temppu juttuja vaan ensisijaisena tavoitteena on oppia kunnon koirakansalaiseksi. Käytöstavat ennen kaikkea!

Helmi tietää ettei vessaan saa mennä, sillä se on Tonton valtakunta. Helmi tietää, ettei keittiöön saa tulla, jos sielä syödään. Helmi myös tietää, että yöt nukutaan, eikä herätyskellon ensi pirinät tarkoita nousemista. Helmi tietää, että täytyy olla rauhassa, että saa ruokaa. Helmi vähän jo tietää, ettei ovista rynnitä ensimmäisenä ulos ja sisään. Helmi myös tietää, ettei ihmisiä kohti saa missään nimessä hyppiä, eikä saa liiaksi riehua kun vieraita tulee. Helmi myös osaa olla yksin kotona tuhoamatta. Helmi tulee luoksekkin aina kutsuttaessa.

Nämä mainitut asiat ovat meidän perheessä todella tärkeitä. Joissakin perheissä ehkä tokon alkeet ja 500 eri temppua on pennuille tärkeää opittavaa jo heti sen tullessa uuteen kotiin. Meidän tavoitteet niissä asioissa ovat vielä kaukana tulevaisuudessa. Me nimittäin asutaan täysin pellossa ja nautitaan meidän lapsuudesta ja ollaan pentumaisen hölömöjä. Pyöritellään päätä uusille äänille ja testataan koiramaisia eleitä ja yritetään ymmärtää toisiamme. Välillä nukutaan vierekkäin sohvalla ja toisena hetkenä jo revitään toistemme hermoja.

Me koulutetaan Helmistä sellaista koiraa kun itse haluamme. Emme jätä mitään puolitiehen, emmekä ajattele: "Noo, ei kai se niin justiin ole, ku eihän se meille jää!" Täällä eletään yhtenä suurena perheenä ja nimenomaan, sitä perhe elämää. Kaikki kantavat kortensa kekoon omalla tavallaan.

Oikeastaan kyllä Helmi jo kaksi temppuakin osaa. Helmi osaa istua ja antaa tassua. Tokon alkeet on käytännössä siis aloitettu ja temppulistaltakin puuttuu enää 499 temppua. Istumista treenattiin kaksi jaksoa, kahtena päivänä. Istumaan meno on ollut Helmillä tulostaan asti tosi vahvaa, joten se oppi sen loppupeleissä itsestään. Pari päivää treeneistä se osasi istua käskystä. Tassun antaminenkin on ollut sillä vahvaa pennusta asti. Se läpsii tassuillaan muutenkin, joten siihen sai helposti liitettyä käskyn. Helmi oppi senkin siis itsestään. Odotetaan siis helppoja koulutushetkiä, sillä täällä näköjään riittää pari toistoa ja pari vapaata päivää ja Helmi oppi kaiken vapaapäivinään.:D Noh, katotaan mitä meistä syntyy.

Täällä myös kasvetaan hurjaa vauhtia. Ainakin korvat kasvaa...:)

2 kommenttia: