torstai 3. tammikuuta 2013

Villakoiran stereotypiat

Turkki:
Kyllä, villakoiran turkki vaatii suhteellisen paljon työtä ja varsinkin, jos on kyseessä näyttelykoira. Meidän kotivillakoiran turkki on vaivaton, kun sen jaksaa trimmata 2-3 kertaa vuodessa. Meillä leikataan heti muutaman millin turkiksi, eikä se edes kerkeä kasvaa paljoa seuraavaa leikkausta varten. Pentuna Netellä oli tosi pehmeä turkki ja se meni helposti takkuun. Silloin joutui näkemään paljon enemmän vaivaa turkin hoitoon, mutta vanhemmiten turkki parani. En tiedä olenko huono villakoiran omistaja, mutta Neten turkki kaipaa harjausta mielestäni hyvin harvoin..

Stereotypia:
Villakoiran omistajalla menee turkin hoitoon 24/7, eikä hän kerkeä tehdä muuta kuin harjata, pestä, föönätä ja leikata koiransa turkkia.
Mielestäni: Väärin!


Räksyttäminen:
Kyllä varmasti useampi villakoira haukkuu ja räksyttää. Vastaan tuleva pikku fifi räksyttää suurelle poliisikoira rexille. Fifiin kiinnitetään hirveästi huomiota ja ajatellaan: "Siinä taas pieni valkoinen räksyttävä koira.", mutta kappas! Kumea haukunta kuuluu myös rexin suusta. Kiinnitetäänkö siihen kuitenkaan niin paljon huomiota. Ei rexille ole kehittynyt stereotypiaa räksyttämisestä. Missä meni vikaan?

Stereotypia:
Villakoirat räksyttävät hihnassa, kotona, autossa, junassa, puistossa, rannalla ja kaikkialla.
Mielestäni: Väärin! Usein tuntuu, että räksyttämistä pidetään luonteenpiirteenä. Omistajan puuttuminen räksyttämiseen varhaisessa vaiheessa korjaa ongelmaa, eikä siitä kerkeä tulla tapaa.


Laukkukoira:
Jostain syystä ihmiset, jotka omistavat pienen villakoiran sullovat sen laukkuun ja kävelevät shoppailemaan, ei itselleen, vaan koiralleen. Hei, mitkä ovat nuo neljä pitkää juttua tuon koiran kropan alla? Jalat? Mitä niillä tehdään? Kävellään!

Stereotypia: 
Kaikki villakoirat sullotaan laukkuun, koska ne ei ilmeisesti osaa kävellä.
Mielestäni: Väärin! (ootko koskaan yrittänyt sulloa isoavillakoiraa käsilaukkuusi?)

Laukkukoira?

Sirkuskoira:
Villakoiraa luonnehditaan helpoksi koulutettavaksi. Koira on yksilö ja kaikille ei ole suotu palikkoja kasaan pääkopassa. Itse olen omistanut kaksi ääripäätä. Toinen tekee mitä vain pyydät ja toinen ei tajua mitä pyydät.

Stereotypia:
Villakoirat oppivat kahdessa sekunnissa kaiken mitä opetat.
Mielestäni: Väärin/Oikein. Koira on yksilö, etkä voi pentua valitsettaessasi tietää kumpaa saat.


Lenkittäminen:
Villakoira ei jaksa lenkkeillä, ja se pitää kantaa sadan metrin jälkeen kotiin, koska se on villakoira. Villakoira on koira siinä missä muutkin. Villakoira tarvitsee mielestäni yhtä paljon liikuntaa kuin saksanpaimenkoira. Netteä en ole ikinä kantanut lenkeiltä kotiin ja välillä tuntuu, että sillä riittää virtaa tuota sakemanniakin enemmän.

Stereotypia:
Villakoira on kiva kotikoira, jota ei tarvitse viedä ulos.
Mielestäni: Väärin! Koira ku koira, ne tarvitsee ulkoilua, lenkkeilyä ja vapaana juoksemista.

Vesi:
Usein mielletään, että villakoira ei astu jalallaankaan ulos, jos sataa vettä. Harvoin villakoiran omistajan näkee myös uittamassa koiraansa. On varnasti totta, ettei villakoira niinkään pidä vesileikeistä, mutta kyllä näihinkin taas löytyy niitä ääripäitä. Mortti ei astu jalallaan ulos, jos sataa vettä, mutta hakee lelun lammesta. Nette taas lenkkeilee kyllä sateisella kelillä, mutta pysyy kaukana lammesta. Suihkusta ei tykkää kumpikaan. Isovillakoira on alunperin VEDESTÄ noutava metsästyskoira. Mitäs siihen sanotte?

Stereotypia:
Villakoira vihaa vettä, paitsi kun se käy suihkussa.
Mielestäni: Väärin/Oikein! Villakoira on yksilö.


Värjääminen:
On totta, että yleensä kun puhutaan koiran värjäämisestä, ensimmäisenä mieleen tulee villakoira. Elokuvissa näkee paljon värjättyjä villakoiria ja ensimmäisenä tulee mieleen 102 Dalmatialaista. Totta on myös se, että kun yrität etsiä harvinaisempaa väriä villakoirasta, jota kutsutaan myös nimellä "sininen" saat ensimmäisenä miljoona kuvaa vaalean siniseksi värjätyistä villiksistä.

Stereotypia:
Jokainen villakoiran omistaja värjää koiraansa.
Mielestäni: Väärin! Suomessa moinen ei onneksi ole yleistä ja toivon, ettei yleistykkään. Käsi ylös, joka tietää mitä hyötyä värjäämisestä on?
Allergia:
Villakoirasta ei lähde karvaa, joten se mielletään usein allergikon ja astmaatikon valinnaksi. Kaikki koirat aiheuttavat allergiaa. Koira allergia ei johdu pelkästää karvasta vaan myös hilseestä ja koiran syljestä. Itse olen ollut astmaatikko 2 vuotiaasta lähtien, mutta en muista hankimmeko villakoiramixin sen takia. Olen edelleen astmaatikko ja siedän yhtä hyvin villakoiraa, sakemannia kuin kissaakin.

Stereotypia:
Villakoira on allergisen ihmisen valinta.
Mielestäni: Oikein/Väärin! Mikä tahansa voi olla allergisen valinta. Minä en ole koskaan ollut eläimille allerginen, mutta astmani takia lääkärit ovat suositelleen eläimetöntä elämää. Vihasin lääkäreitäni pienenä. Vihdoin pari vuotta sitten tapasin nuoren naislääkärin, joka sanoi näin: "On hienoa, että et ole sulkenut eläimiä pois elämästä astman takia. Olet käynyt navetassa, talleilla, sikalassa ja elänyt koirien ja kissojen kanssa. Astmasi ei reagoi eläimiin mitenkään. Olet siis siedättänyt itsesi erinomaisesti!" Mitäs siihen sanotte astmaatikot, jotka kartatte jokaista pölypalloa?

Ylimielisyys:
Villakoiria sanotaan yleensä ylimielisiksi ja uskon, että se paljolti johtuu villakoirien ylväästä kävelytyylistä. "Villakoirat pitävät itseään parhaina!" Sanoo joku ja samaan hengenvetoon puhuu, ettei villakoiraa saa inhimillistää. Tuota..? Mitä juuri itse teit? Ihan niinku kukaan koira osaisi ajatella itseään parhaana maailmassa? Taitaa olla ihmisten hommia moiset.

Stereotypia:
Villakoirat kävelevät nokka pystyssä ja luulee olevansa kuninkaallisia.
Mielestäni: Väärin! Kävelytyyli saattaa näyttää siltä, mutta ei villakoira osaa ajatella itseään parempana kuin muut ovat.

Vaatetus:
Villakoiria puetaan usein. Itse en henkilökohtaisesti pidä pukemisesta, mutta ymmärrän, että se on monesti myös hyödyllistä niin koiralle kuin omistajalle. Netellä on talvimanteli. Se ei palele talvisin kovallakaan pakkasella, mutta pidän mantelia monesti sen takia, ettei lumi tartu niin paljon turkkiin. Koiran on täten kivempi mennä ja viipottaa.

Stereotypia:
Villakoiria puetaan paljon.
Mielestäni: Osittain oikein! Koiran pukeminen on mielestäni ok, jos siinä mennää koiran ehdoilla ja siitä on hyötyä. Hattujen osto villakoiralle on turhaa..


PS. Tämä kirjoitus on sitten kirjoitettu pilke silmäkulmassa.;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti